Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstvo války?

Začíná to být vážné. Naše ministryně obrany (sic!) Jana Černochová a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský prosazují vyslání vojenského materiálu na Ukrajinu a slibují i další pomoc tamní vládě ve válce s Ruskem.

Tato válka zde zatím není, ale podle slov a činů šéfů velmocí (USA, Velká Británie, Francie) bude zřejmě brzy vyvolána. Nikoli však Ruskem, jak se nám tvrdí z politických i mediálních úst, nýbrž Ukrajinou. Jsme svědky zatím nejvýbušnější situace za mnoho předchozích let. Navíc se nás to celé dotýká tím více, že na rozdíl od Iráku nebo Afghánistánu je Ukrajina zemí geograficky velmi blízkou, a nadto z téhož kulturního okruhu jako my. Protože nás do této války naše politická vrchnost hodlá zatáhnout, máme právo, dokonce povinnost zaujmout k tomu postoj, vyložit argumenty a ptát se těch, kteří za nás rozhodují. Vložil jsem ty hlavní poznámky do jasných a srozumitelných tezí:

  1. Nesouhlasíme s vývozem munice a zbraní do země, kde zuří občanská válka
  2. Nesouhlasíme s účastí českých vojáků na cvičeních či konfliktech mimo území států NATO
  3. Nesouhlasíme s přijímáním do NATO států, kde zuří občanská válka
  4. Předpokládáme, že dojde k další Gliwici, tentokrát v americké režii
  5. Respektujeme právo na sebeurčení Luhanska a Doněcka, stejně jako např. Slovenska. Pravobřežní a levobřežní Ukrajina byly historicky dvě země.
  6. Pokud má Ukrajina právo se rozhodnout rozmístit na svém území americké rakety, proč stejné právo nemá například Kuba či Venezuela rozmístit na svém území ruské rakety?
  7. Sankce proti Rusku poškozují více nás než Rusko
  8. Německo to ví a proto ministryně zahraničí Baerbocková prohlásila, že stabilní německo-ruské vztahy nemají alternativu. Slováci již se začínají vzpouzet také.
  9. Náhradu ruského plynu předraženým americkým břidličným plynem zaplatí občané, kteří už tak mají problémy s drahotou a inflací
  10. Kupovat ruský plyn s německou přirážkou není řešení naší energetické krize, spíše bychom měli následovat příklad Viktora Orbána
  11. Když nás straší snímky shromážděné ruské armády údajně u ukrajinských hranic, kdy nám ukáží snímky kolik ukrajinské armády a dovezené techniky je u týchž hranic z ukrajinské strany?
  12. Nechystají se ukrajinské síly zaútočit dovezenými zbraněmi a municí na Doněck a Luhansk? Poslouží snad česká dělostřelecká munice bombardování civilních vesnic vzbouřených oblastí?
  13. Jak se smíří česká vláda s faktem, že bude mít na rukou krev civilistů?
  14. Kdo zaručí, že české „dary“ se nedostanou do rukou ukrajinských fašistů? Extremistů Banderovců, Azovu, Pravého sektoru či následníků SS divize Galicie?

A tomto místě bych rád ocitoval pár vět, které zveřejnil na FB dr. Zdeněk Cvrkal, překladatel z perštiny, turečtiny, urdu a dalších jazyků, s nímž se znám ze svého pobytu v Iránu: „Proč by Rusko mělo útočit na Ukrajinu, kterou místní oligarchové rozkradli a Západ to dokonal? Stačí čekat. Východní Ukrajina je beztak proruská, o čemž se tady zarytě mlčí, a západní Ukrajina (rozuměj Haličina) vždycky byla protiruská se silnými sklony k oslavě válečného zločince Bandery, vyjma Zakarpatské Ukrajiny, která je svoje, a určitě by se ráda vrátila ke své bývalé vlasti, jež už však 30 let neexistuje… Země vymírá, země rozdělená mezi cca 10 zlodějských rodin (Achmetov, Pinčuk, Kolomojskij, Firtaš, Porošenko alias Walzmann, Tymošenková atd., a zbytek chudáci a ještě větší chudáci. Střední třída prakticky neexistuje v našem evropském pojetí. A o korupci tam bych mohl napsat dlouhé pojednání.“ Tolik citace.

Závěr? Účast českých vojáků na cvičení Silver Sabre , mimo území států NATO, považuji za nesprávné rozhodnutí motivované geopolitickými a finančními zájmy USA. Chce snad tato supervelmoc zopakovat stejnou chybu, jako v již zmíněném Iráku a Afghánistánu, kde se americké jednotky v dlouholeté vojenské invazi postaraly o zpustošení těch zemí, rozvrat jejich státnosti a posílení teroristických bojůvek Islámského státu (jehož dlouhé prsty jsme viděli i v nedávných událostech v Kazachstánu)? Jenže – opět opakuji – Ukrajina není Střední Východ. Je to kulturní evropská země s dlouhými a ctihodnými dějinami. Jenže je v současnosti rukojmím panství několika oligarchů, kteří se perou o pomyslný trům doslova přes spáleniště přes krvavé řeky. Příklad souzeného exprezidenta Petra Porošenka je výmluvný. Ano, USA chtějí za každou cenu posunout hranice svého vojenského a ekonomického panství na východní hranici Ukrajiny, což lze formálně učinit pouze přijetím země do NATO. To ale odporuje dohodám mezi šéfy USA a někdejšího SSSR v Reykjavíku a na Maltě. Nezapomeňme, že na těchto dohodách, obsahujících též úmluvu o nerozšiřování NATO na východ, stálo třicet let míru ve střední Evropě po roce 1989. Tento mír chce někdo dnes násilím ukončit. A to bez ohledu na názory a zájmy obyvatel zemí, jichž se nutně dotkne, tedy i nás. Proto nesmíme dopustit vyslání českých vojáků do případného východoukrajinského konfliktu. Zaplatili bychom za to nesmírnou cenu.

Autor: Jiří Kobza | středa 26.1.2022 9:03 | karma článku: 41,42 | přečteno: 1382x
  • Další články autora

Jiří Kobza

Fialův tobogán krize

Kdo se dívá trochu víc dopředu, než končí jeho nos nebo splatnost nejbližší faktury, musí vidět, že nás nečekají dobré časy.

9.11.2022 v 14:09 | Karma: 8,61 | Přečteno: 221x | Diskuse| Společnost

Jiří Kobza

Kdo tu chce válku ? Aneb jak vypadá život v situaci, kdy je všeho málo?

Naše naprosto nezodpovědná vláda v každé druhé větě svých proklamací křičí „Jsme ve válce“. Naštěstí zatím nejsme, ale snadno bychom mohli být, bude-li tato politika pokračovat nastoupeným směrem, totiž čelně proti dvěma ze tří sv

23.10.2022 v 14:37 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Politika

Jiří Kobza

K tomu nelze mlčet!

V úterý 31. května se v Poslanecké sněmovně projednávala novela tzv. Lex Ukrajina, což je zákon, který má upravovat podmínky a podobu přístupu našeho státu k uprchlíkům z Ukrajiny

2.6.2022 v 10:20 | Karma: 8,37 | Přečteno: 177x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Kobza

Vláda proti Ústavě i proti lidu

Vláda Petra Fialy od svého nástupu svévolně zneužívá zákony, ohýbá Ústavu a neoprávněně si přisvojuje mimořádné kompetence. Už se z toho, bohužel, stala smutná tradice.

30.5.2022 v 19:15 | Karma: 27,05 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Jiří Kobza

Kolik krizí způsobíš, tolikrát jsi progresivistou

Při pokusu dát vše, co se kolem nás a u nás děje a co je předpokládáno, že se bude dít, do souvislostí, jsem si uvědomil, že se nejedná o náhodný souběh okolností, ale naopak o vyvrcholení a důsledky vývoje posledních 30 let

28.5.2022 v 16:58 | Karma: 36,72 | Přečteno: 1202x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Mgr.Jiří Kobza: geolog, bývalý diplomat, obchodník a podnikatel.Člen Hnutí Svoboda a přímá demokracie. Píše o věcech, kterým se masmédia opatrně vyhýbají, nebo je dokonce fabulují.

Seznam rubrik