Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Šlo o zřejmý navigační o m y l, protože na rozdíl od Plzně nebyly bombardovány žádné významné vojenské cíle (jak potvrzuje i sám autor), ani výrobní prostory. Zatímco žádným omylem nebylo okrádání českých občanů a znásilňování českých žen sovětskými "osvoboditeli".:-/

5 3
možnosti
Foto

I za omyly se má platit, obzvlášť když byly příčinou smrti nevinných lidí. Jenže takto válčí státy. Omylem vybombardují nemocnici a tak se vrchnost omluví druhé vrchnosti, že jim zabili pár kusů jejich lidského materiálu a tím je věc vyřízena.

Já si myslím, že by měli být hnáni k odpovědnosti stejně, jako by to udělal jednotlivec bez uniformy nějakého státu.

To co se stalo v Praze a v jiných městech se již nedá napravit, nelze ale tyto nemorální činy omlouvat vyšším cílem, protože pak je snadnější páchat a omlouvat je i v současné době.

1 3
možnosti
Foto

Biceroidním a panu Kobzovi určeno: pokud si skutečně vážím života druhých, že se o tom rozhodnu napsat...protože je mi těch životú líto, tak to napíšu a dejme tomu jako ten bolestiplný holt jako viníka někoho označím. Ale ucmrndanost nechlapů, co maj nevkus jako mateřské znaménko na čele, je se primitvivně otáčet na tom, že si jako štít k tomu vezmu zvučné jméno. Aby to mrlo říz. Pokud mi na životech zálwžíprávě jsem tímto svým peimitivním skutkem devalvoval všechny oběti...a kasám se ukazovat, jak jsem lepší...To kdyby mi ten bábovka užvaněný jeden zdejší chtěl nedejbůh k své špatné výchově, co to je skutečná pieta a smutný hlas za oběti zas mezi podrbáním psa něco říct.

9 0
možnosti
JN

J74o11s83e63f 11N10i52k36l

8. 2. 2022 10:19

Paní učitelko demokratko...co jste to vlastně chtěla?

2 8
možnosti
JZ

Já bych si dovolil napsat pár poznámek. Především bombardování Drážďan a dalších německých měst Američany a Brity v lednu a únoru 1945 se konalo na základě žádosti velení Rudé armády, které v rámci viselsko-oderské operace požádalo západní spojence o součinnost. Rudá armáda prakticky neměla strategické bombardéry a pro její taktické letectvo byla tato města mimo dosah. Proto byli požádáni o pomoc západní spojenci, aby v rámci úspěchu zmíněné ofenzívy bombardovali místa soustřeďování německých vojsk, důležité železniční uzly atd. Potvrdil mi to Jiří Rajlich, historik Vojenského historického ústavu v Praze, který je v současnosti našim nejlepším znalcem vojenské letecké historie.

S ním jsem probíral také ono nešťastné bombardování Prahy v únoru 1945. Podle něho se jednalo skutečně o nešťastnou událost a navigační omyl. Doložil to tím, že prostě jeden americký letecký svaz se dostal jižněji než měl, Plzeň považoval za Saskou Kamenici a Prahu za Drážďany. Takové vysvětlení je nejpravděpodobnější, Saská Kamenice je od Drážďan vzdálena zhruba stejně jako Plzeň od Prahy, v obou případech leží obě místa od sebe severovýchodním směrem a v obou případech spojovala obě místa dvojkolejná železniční trať - důležitý orientační bod..

Takže ano, v případě bombardování Prahy se jednalo o navigační omyl. Svědčí o tom také fakt, že Američané se za ně omluvili a nikdy už takový nálet na územní českých zemích nezopakovali. Uznávaný historik Jiří Rajlich je pro mě větší autoritou než nějaký Kobza.

Ten také lže o sférách vlivu, na Jaltě se nic takového nedohodlo. Pouze spojenci potvrdili, že osvobozené národy od nacismu si mají svobodně zvolit svoji formu vlády. To, že to Stalin a Sověti nedodrželi, je jiná věc.

12 0
možnosti
JN

J73o81s24e84f 97N77i37k47l

8. 2. 2022 10:17

" Především bombardování Drážďan a dalších německých měst Američany a Brity v lednu a únoru 1945 se konalo na základě žádosti velení Rudé armády"

Jan Ziegler 11618

"Britský tlumočník později tvrdil, že Antonov a Stalin žádali Spojence o bombardování Drážďan, ale v oficiálních záznamech z konference se taková zmínka nenachází. Je proto možné, že šlo pouze o propagandu v rámci studené války."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bombardov%C3%A1n%C3%AD_Dr%C3%A1%C5%BE%C4%8Fan

Navíc Churchil údajně vybízel Američany k použití jaderné bomby..

0 5
možnosti
Foto

Váš blog tady vyvolává podobné reakce, jako kdybyste v roce 1989 zveřejnil názor, že Američané Prahu určitě bombardovali omylem. Je smutné, že se někteří naši rodáci za 30 let nenaučili smířlivě reagovat na názory, se kterými nesouzní.

1 2
možnosti
LP

Musíte ale chápat, že názory se dělí na správné a na špatné. To, které jsou které, určujeme my. A kdo že to jsme ti my ? No to jsme my, s těmi správnými názory.;-)

1 0
možnosti
IB

I18v91o 97B47o27u98š47e

8. 2. 2022 8:31

A jak, soudruhu, hodnotite bombardovani Mlade Boleslavi 9 kvetna 1945 sovetskym letectvem?

12 0
možnosti
Foto

Tragické na tomto blogu není až tak jeho obsah, jsme ve svobodné zemi a každý může říkat a psát, co chce. Zlé je to, že tento autor, který ještě v roce 1988 vstoupil do komunisitické strany (jistě jen a jen z ideologických důvodů, kdy věřil v ideál beztřídní společnosti a společné vlastnictví výrobních prostředků, případně horoval pro třídní boj a třídní nenávist), tak tento pán nás zastupuje jako poslanec Parlamentu České republiky a svou činností dehonestuje ty hodnoty, na níž byla založena Československá a později Česká republika.

20 1
možnosti
LP

A jiný pan generál, který taky věřil v ideál beztřídní společnosti a společné vlastnictví výrobních prostředků, případně horoval pro třídní boj a třídní nenávist, se zase chystá na prezidentský úřad...

Ale u pana generála to nevadí.:-)

0 6
možnosti
JK

No fujtajbl, cílený nálet Amíků na jasně vytipovanou osobu byl přesně splněn a tento konkrétní rozkaz Pentagonu je k dohledání na všech opravdu pravdivých serverech, ale rychle než to smažou.

Asi se mi to jen zdá, ale je to článek jak vystřižený z doby tuhé normalizace. Budou také petiční archy kolovat po fabrikách za odsouzení tohoto ohavného činu, které bude nutné "dobrovolně" podepsat? Možná, že by se z toho dal vytřískat i monstrproces s válečnými americkými vrahy.

13 0
možnosti
LP

Moc vás nechápu. Zmínka o americkém bombardování je normalizační, kdežto zmínka o ruském bombardování je pak jaká ? Liberální ?;-D

1 0
možnosti
Foto

Fujtajbl, je mi z Vás špatně.

Zneužívat historii Druhé Světové Války, včetně jejích obětí, pro svoje politický ambice je hnus největšího zrna.

12 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, politicka reprezentace státu nezná zájmy Česka a neřídí se jimi. Tito pubescenti nemají schopnosti odpovědné vládnout !! Karma, dekuji za článek R^

0 6
možnosti
JK

No jo, je fakt divné že nejste premiérem vy, když přesně znáte zájmy Česka. Vaše schopnost vládnout unikla stranám, tak vás nikdo nenominoval a voliči tak neměli šanci na super extra bezvadného premiéra.

Založte si stranu jednoho muže, vy znáte ty opravdové zájmy Česka, ať už je to cokoliv a budete si jimi řídit. No tak honem, ať z toho je nejlepší křeslo ve Strakovce co nejdřív.

9 0
možnosti
MV

Nespletl jste se zase? Nemělo tohle viset na parlamentních listech , nebo Protiproudu?

9 0
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Mgr.Jiří Kobza: geolog, bývalý diplomat, obchodník a podnikatel.Člen Hnutí Svoboda a přímá demokracie. Píše o věcech, kterým se masmédia opatrně vyhýbají, nebo je dokonce fabulují.

Seznam rubrik